Παθήσεις Αμφιβληστροειδούς
Ηλιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας, ΗΕΩ
Η ωχρά κηλίδα είναι το κέντρο του αμφιβληστροειδούς και είναι υπεύθυνη για την τέλεια και οξεία όραση. Βλάβη της ωχράς κηλίδας συνεπάγεται ,μείωση της όρασης του ασθενούς.
Η ΗΕΩ επηρεάζει την κεντρική όραση του ασθενούς, χωρίς να μεταβάλλεται η περιφερική όραση. Διακρίνεται στην υγρά και την ξηρά μορφή. Στη ξηρά μορφή, η μείωση της όρασης είναι μικρότερη σε σχέση με της υγράς μορφής.
Στην υγρά ΗΕΩ, παθολογικά αγγεία αναπτύσσονται κάτω από τον αμφιβληστροειδή τα οποία αιμορραγούν ή διαρρέουν υγρό στην περιοχή της ωχράς κηλίδας, με αποτέλεσμα την μείωση της όρασης και τη δυσκολία στην ανάγνωση.
Θεραπεία ΗΕΩ
Για την ξηρά μορφή δεν υπάρχει προς το παρόν ενδεδειγμένη θεραπεία. Πολλές φορές συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.
Για την υγρά μορφή διενεργούνται ενδουαλοειδικές ενέσεις (ενέσεις στον οφθαλμό) με βάση ενδεδειγμένα πρωτόκολλα και με βάση την ανταπόκριση του ασθενούς.
Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια (ΔΑ)
Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και συχνότερες αιτίες μείωσης της όρασης παγκοσμίως. Οφείλεται σε παθολογικές αλλαγές των μικρών αγγείων του αμφιβληστροειδούς που οδηγεί σε διαρροή υγρού ή/και μικροαιμορραγίες. Η διαρροή υγρού οδηγεί σε οίδημα, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε μείωση της όρασης.
Όλοι οι ασθενείς με τύπου Ι και τύπου ΙΙ διαβήτη πρέπει να ελέγχονται τακτικά από οφθαλμίατρο (τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο).
Η θεραπεία της ΔΑ συνιστάται σε απλή παρακολούθηση, σε θεραπεία με laser (φωτοπηξία αμφιβληστροειδούς) ή/και σε θεραπεία με ενδουαλοειδικές ενέσεις, ανάλογα με τα ευρήματα.
Ασθενείς με κακή ρύθμιση του ΣΔ, κακή ρύθμιση της αρτηριακή ςπίεσης και υπερχοληστερολαιμία έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ναπτύξουν βλάβη στον αμφιβληστροειδή.